Institutul „C.I. Parhon” primește iod radioactiv după 1 mai. „Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării”

Institutul C.I. Parhon primește iod radioactiv după 1 mai. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării
Publicat: 25/04/2012, 11:39
Actualizat: 06/07/2012, 08:40

Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală va primi iod radioactiv după 1 mai, astfel că pacienții pot continua tratamentele conform programărilor făcute, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

Firma Fidelio a obținut deja avizele pentru punerea pe piață a iodului radioactiv, atât de la Agenția Națională a Medicamentului, cât și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a spus profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul „C.I. Parhon”.

El a precizat că, pentru prima dată, cele două instituții s-au mobilizat urgent, astfel că bolnavii pot continua din luna mai tratamentele, conform programărilor făcute.

Medicii Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală le-au administrat pacienților, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le avea furnizorul acestui produs.

„Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» nu a mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă autorizația de către Agenția Națională a Medicamentului. De asemenea, firma Fidelio, cea care are autorizația de punere pe piață a produsului în România, nu mai are autorizație de la Agenția Națională a Medicamentului și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare”, declara pentru MEDIAFAX managerul Institutului „C. I. Parhon”, Diana Păun.

Ea preciza că lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroși pacienți, arătând că la institut sunt liste de așteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie.

Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat și în institutele oncologice din București și Iași. În total, câteva mii de pacienți au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze.

În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel național, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.

Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariția cazurilor de gușă gigant și de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulți bolnavi cu aceste maladii, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

„Iodarea sării la noi în țară a început în 1948. S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al țării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate țările care au acest relief, Elveția, Franța, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major și unde aproape 30 la sută din populație suferă de acest deficit de iod”, a spus Constantin Dumitrache.

Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei și la „o biosinteză anapoda”.

„Consecințele acestui lucru sunt gușa și cretinismul. Datorită măsurilor care s-au luat la noi în țară a dispărut gușa gigantă și cretinismul. UNESCO a fost cea care a catalizat această acțiune. A făcut un lucru foarte bun”, a mai spus profesorul Dumitrache.

El a recunoscut că iodarea sării a dus la creșterea nesemnificatică a cancerului papilar, a patologiei hiperfuncționale tiroidiene.

„Din păcate a crescut, totuși în mod nesemnificativ, cancerul papilar și patologia hiperfuncțională tiroidiană. Dar și una și alta într-un procent nesemnificativ. Apoi, ambele au terapie și vindecare. De aceea am sărit când am auzit de lipsa iodului radioactiv, întrucât acesta este tratamentul pentru vindecarea maladiilor. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării. Profesorul Parhon spunea că fără tiroidă nu ar exista civilizație”, a mai spus Constantin Dumitrache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a...